W skrócie
Jessie Inchauspé nazywana jest „Glukozową Boginią” (Glucose Goddess) i pod tą nazwą prowadzi konto na Instagramie, które obserwuje ponad 4 miliony osób. W pierwszej książce „Glukozowa Rewolucja” zaprezentowała 10 porad, które mają na celu zmniejszenie gwałtownych skoków glukozy we krwi i opisała je w popularnonaukowy sposób. W książce „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” proponuje praktyczne podejście do swojej metody i skupia się na czterech głównych zaleceniach. W tej metodzie biochemiczka nie zachęca do liczenia kalorii, a skupienia się na prawidłowym postrzeganiu jedzenia jako paliwa dodającego energii do życia.
Przeczytaj więcej o zalecanych dawkach cukru w diecie:
Sałatka z San Francisco – prosty przepis według „Metody Glucose Goddess”
W rozdziale „Dania główne do zjedzenia o dowolnej porze” są posiłki, które łączą jej porady mające poprawić stan zdrowia, a nawet – jak twierdzi autorka – uleczyć duszę. Poznaj przepis na sałatkę z San Francisco, która jest ulubionym daniem Jessie Inchauspé.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + całkowity czas smażenia: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Przepis bezglutenowy
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 piersi kurczaka (ok. 160 g każda) bez skóry i kości,
- 3 łyżki pełnotłustego jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki suszonego lub drobno posiekanego świeżego koperku,
- 1 grejpfrut, obrany i podzielony na cząstki (zachowajcie sok),
- 100 g jarmużu, pozbawionego twardych łodyg i posiekanego (możecie użyć pakowanego),
- liście 1 małej sałaty rzymskiej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z San Francisco?
Sposób przygotowania:
- Umieśćcie posiekaną czerwoną cebulę w misce i zalejcie octem jabłkowym. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na bok.
- Wlejcie dwie łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię i podgrzejcie na dużym ogniu. Przekrójcie filety z kurczaka na pół przez środek (aby były cieńsze), doprawcie solą i pieprzem i połóżcie na patelni. Smażcie przez trzy minuty z każdej strony lub do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a następnie zdejmijcie z patelni, pokrójcie na cienkie plastry i odłóżcie na bok.
- Wymieszajcie jogurt, koperek, sok z grejpfruta i pozostałą oliwę z oliwek w dużej misce i dobrze przyprawcie. Sos gotowy!
- Dodajcie do miski jarmuż i mieszajcie go rękoma przez kilka minut, aż zmięknie i dokładnie pokryje się sosem.
- Wymieszajcie liście sałaty rzymskiej z sosem i jarmużem.
- Podzielcie całość na dwie miski i na każdej porcji ułóżcie cząstki grejpfruta, marynowaną czerwoną cebulę i plastry kurczaka. Gotowe!
Metoda „Glukozowej Rewolucji”
Biochemiczka twierdzi, że nawet osoby niechorujące na cukrzyce powinny ograniczyć spożycie cukrów i wysoko przetworzonej żywności na rzecz produktów bogatych w błonnik (sałatki i surówki), białko (mięso, warzywa strączkowe i tofu) oraz tłuszczy (oleje, oliwy, orzechy oraz awokado). Biochemiczka poleca zjeść warzywa pokrojone w słupki z hummusem. Ponadto proponuje wdrożyć spożycie octu np.: jabłkowego w dressingu do sałatek. W książce opisuje też swoje pomysły na wytrawne śniadania, zielone przystawki, użycie octu na co dzień i pomysły na wprowadzenie ruchu po posiłku. Co więcej, nie musi to być trening. Wystarczy spacer lub posprzątanie mieszkania.
Autorka nie demonizuje cukru, a uczy jak zdrowo do niego podchodzić. Uwzględnia zjedzenie deseru, ale podpowiada, aby zjeść go po obiedzie, a nie na pusty żołądek. Poleca też zjeść np.: cynamonkę z jogurtem greckim lub wcześniej wypić szklankę wody z łyżeczką octu, aby ograniczyć gwałtowne podniesienie cukru. Uczy też, żeby czytać etykiety produktów, aby uniknąć zjedzenia cukru w kilku postaciach.
Przepis z książki „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” Jessie Inchauspé w przekładzie Anny Brzostowskiej udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?